Το εθελοντικό σύστημα απονομής οικολογικού σήματος της ΕΕ (EU Ecolabel) λειτουργεί από το 1992 και αποτελεί μέρος ευρύτερης ευρωπαϊκής στρατηγικής που εστιάζει στην προαγωγή της αειφόρου παραγωγής και κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, το σύστημα αυτό αποσκοπεί στην προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία, σε σύγκριση με άλλα προϊόντα και υπηρεσίες της ίδιας κατηγορίας, μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, συνεισφέροντας έτσι στην αποδοτική χρήση των πόρων και σε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την καθοδήγηση και την ενημέρωση καταναλωτών με ακριβείς, μη παραπλανητικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τα συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η νομοθεσία η οποία διέπει το Οικολογικό Σήμα είναι ο Κανονισμός (ΕΚ) 66/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2009 σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU Ecolabel) και η σχετική τροποποίηση που αφορά στην αναθεώρηση των τελών (Κανονισμός 782/2013).
Το EU Ecolabel απονέμεται σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες. [Περισσότερα για το EU Ecolabel ΕΔΩ]
Στην ανάρτηση περιοριζόμαστε στον οικολογικό σήμα για τον Τουρισμό.
Στην Ελλάδα την αρμοδιότητα έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για τα τουριστικά καταλύματα αναλυτικά ΕΔΩ.
Για τον έλεγχο και τις τακτικές επιθεωρήσεις των τουριστικών EU Ecolabel καταλυμάτων ΕΔΩ.
Η πλατφόρμα αναζήτησης καταλυμάτων με EU Ecolabel ΕΔΩ. Στην πλατφόρμα είναι καταχωρημένο μόνο ένα κατάλυμα από την Ελλάδα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι τιμές των καταλυμάτων με EU Ecolabel δεν είναι φθηνές με μια πρώτη έρευνα που κάναμε στην πλατφόρμα αναζήτησης.
Επτά είναι τα βασικά κριτήρια για την απονομή του EU Ecolabel στον Τουρισμό ΕΔΩ. Τα κριτήρια έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, τη μείωση και την οικολογική διαχείριση των αποβλήτων, τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος, τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, την κυκλική οικονομία κ.ά.
Οδηγός σύγκρισης για τις ετικέτες βιώσιμου τουρισμού [ΕΔΩ]
Εκτός από το οικολογικό σήμα EU Ecolabel υπάρχουν εκατοντάδες πιστοποιήσεις τουριστικών καταλυμάτων και συνεχώς αυξάνονται.
Όλο και περισσότερες τουριστικές εγκαταστάσεις υιοθετούν ετικέτες βιωσιμότητας και πολλοί οργανισμοί δημιουργούν νέες.
Πώς μπορούν οι τουρίστες να εντοπίσουν τις διαφορές, τα κριτήρια και τις διαδικασίες τους; Αυτός ο οδηγός γράφτηκε ειδικά για να βοηθήσει τα άτομα που επιθυμούν να έχουν μια γενική εικόνα των χαρακτηριστικών τους και συγκεντρώνει τις σημαντικότερες πληροφορίες για τις 20 μεγάλες ετικέτες που χρησιμοποιούνται στον κόσμο.
- Ποιες είναι οι συμμετέχουσες χώρες και τα ιδρύματα πιστοποίησης;
- Ποιοι τύποι διαδικασιών επαλήθευσης πρέπει να ακολουθούν;
- Ποια κριτήρια πιστοποιούν οι ετικέτες;
Ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον οδηγό και μάθετε περισσότερα! Απολαύστε αυτό το πρώτο βήμα στην "ζούγκλα" των ετικετών βιωσιμότητας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην κατάρτιση και στην έκδοση του οδηγού για το βιώσιμο τουρισμού συμμετέχουν οι Naturfriends International.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα που έχουν πιστοποιηθεί με διάφορες ετικέτες όπως π.χ. Green Key από την Ελληνική Προστασία της Φύσης, Hikkers Friedly, COCO MAT - sleeping on nature, BIKE friendly hotel κ.ά.
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece εκτός των συστημάτων οικολογικής σήμανσης και περιβαλλοντικής διαχείρισης, θεωρεί ότι στις επιλογές καταλύματος και τουριστικού προορισμού θα πρέπει να προστεθούν και άλλα κριτήρια όπως π.χ. τα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα, τα τοπικά προϊόντα και η διατροφή, η τοπική οικονομία, η αποκέντρωση - ως ένα εργαλείο αντιμετώπισης του υπερτουρισμού κ.ά.
Οι ΦτΦ είχαν κάνει μια προσπάθεια συνεργασίας με τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα που να πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις αλλά δεν καρποφόρησε. Greek Naturefriends Houses.