ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Επιστολή στους Δημάρχους και Περιφερειάρχες | «Αν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, οι λύσεις είναι τοπικού χαρακτήρα» | Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια



ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. : 215 5257408

16 Αυγούστου 2019

ΠΡΟΣ:
·         Περιφερειάρχες και Δημάρχους | Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια

ΚΟΙΝ:
·         Ένωση Περιφερειών Ελλάδος/ ΕΠΕΝ, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος / ΚΕΔΕ, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής/ ΠΕΔΑ,
·         Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας/ ΥΠΕΝ, Υπουργείο Εσωτερικών / ΥΠΕΣ, Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέα Γενιάς - Υπουργείο Παιδεία.

·         Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης/ ΕΚΠΑΑ, Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών/ ΕΑΑ - ΙΕΠΒΑ, Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), Πράσινο Ταμείο.


ΘΕΜΑ: 
Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια 
THE GLOBAL COVENANT OF MAYORS FOR CLIMATE & ENERGY

«Αν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, οι λύσεις είναι τοπικού χαρακτήρα»

Α. Η γενικότερη πολιτική κατάσταση και η κλιματική αλλαγή.
I WANT YOU TO PANIC - Ας πανικοβληθούμε «σαν να έπιασε φωτιά το σπίτι μας», αυτός ήταν ο τίτλος στο εξώφυλλο του περιοδικού The Guardian στις 15 Φεβρουαρίου 2019, που στην πραγματικότητα ήταν και εξακολουθεί να είναι το σύνθημα της νεαρής  Γκρέτα  Τούρνμπεργκ  (Greta Thurnberg) που προκάλεσε το Παγκόσμιο Πράσινο Κίνημα STRIKEFRIDAYS FOR FUTURE.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο πρόσφατο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μεταξύ των άλλων  προειδοποίησε «Ο κόσμος έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια για να δράσει προκειμένου να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος ο πλανήτης να βρεθεί αντιμέτωπος με «καταστροφικές συνέπειες» και κάλεσε την κοινωνία των πολιτών να ζητήσει από τους ηγέτες του «να δώσουν λόγο», να κατανοήσουν την «επείγουσα φύση» του προβλήματος και να τερματίσουν «την παράλυση».

Τα  κοινοβούλια της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας έχουν πάρει αποφάσεις και έχουν κηρύξει τις χώρες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία εξελίσσεται σε «κλιματική κρίση».

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ  ΒΡΑΖΕΙ

Στο πρόσφατο 32ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κλιματολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη  (29-31 Μαΐου 2019),  ο ειδικός στην κλιματική αλλαγή Ζοέλ Γκιγιό (Joël Guiot) τόνισε ότι «Κατά 20% περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη θερμαίνεται η Μεσόγειος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μείωσης των βροχοπτώσεων». Ο ίδιος  εμφανίστηκε απαισιόδοξος καθώς, επικαλούμενος τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που υπογράφηκε το 2015, ανέφερε ότι έκτοτε, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχίζουν να αυξάνονται.

Β. Τοπική Αυτοδιοίκηση και το «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια»
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θεωρεί ότι «Αν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, οι λύσεις είναι τοπικού χαρακτήρα» και με αυτή την έννοια υποστηρίζει «Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια».

Οι δεσμεύσεις των υπογραφόντων με το Σύμφωνο συνδέονται με το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια και την προσαρμογή (ανάσχεση) στην κλιματική αλλαγή.

Οι υπογράφοντες το Σύμφωνο δεσμεύονται να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν. Θα πρέπει να αναπτύξουν, εντός των πρώτων δύο ετών από την ένταξή τους, ένα Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και το Κλίμα, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 και την αύξηση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Το Σύμφωνο των Δημάρχων έχουν υπογράψει 9.826 Δήμοι.

Από την Ελλάδα το Σύμφωνο υπέγραψαν 188 Δήμοι στο διάστημα 2008 – 2015  και 35 Δήμοι στο διάστημα 2016 – 2018. Συνολικά το υπέγραψαν 223 Δήμοι από τους 325 της χώρας. Ορισμένοι Δήμοι έχουν κάνει το επόμενο βήμα, έχουν υποβάλει σχέδιο δράσεων, όμως μόνο 25 Δήμοι (το 10%) έχουν καταθέσει αναφορές προόδου και αποτελεσμάτων/ RESULTS MONITORED.



Β.1 Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια να τιμήσουν τις υπογραφές τους
Καλούμε τους 233 Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια που ήδη έχουν υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια» να τιμήσουν τις υπογραφές τους:
  1. Να υποβάλλουν και να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια δράσεων των Δήμων τους στις νέες προκλήσεις και στόχους που μπαίνουν από τους Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
  2. Τα σχέδια των Δήμων θα πρέπει να έχουν ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα λαμβάνοντας υπόψη τους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς στόχους.
  3. Να εφαρμόσουν πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτήρια και στα σχολεία καθώς και μείωσης των αποβλήτων. Να ενισχύσουν και να συμμετέχουν στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στο Δήμο τους.
  4. Να καταθέτουν ετήσιες αναφορές προόδου και αποτελεσμάτων των σχεδίων υλοποίησης των δράσεων.
  5. Να ενημερώνουν, εκπαιδεύουν, επιμορφώνουν με συστηματικό τρόπο τους κατοίκους προβλέποντας κονδύλια στον προϋπολογισμό που θα καταθέσουν για το 2020 καθώς και για τα επόμενα χρόνια.
Τέλος καλούμε τους  102 Δήμους  που δεν έχουν υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια»  να το πράξουν και να υποβάλλουν σχέδιο δράσης.

Γ. Κατάρτιση – Επιστημονικές Γνώσεις – Διαχειριστική ικανότητα
Η υποβολή και η υλοποίηση τοπικών σχεδίων για το κλίμα και την ενέργεια δεν είναι μια απλή υπόθεση Life Style  αλλά μια υπεύθυνη πολιτική σε τοπικό επίπεδο για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και της κληρονομιάς που οφείλουμε να αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές.

Για τη σύνταξη σχεδίων τοπικών σχεδίων για το κλίμα και την ενέργεια χρειάζεται σοβαρότητα, κατάρτιση, επιστημονικές γνώσεις, συνεργατικές πολιτικές, διαχειριστική ικανότητα. Στην Ελλάδα διαθέτουμε τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο οργανισμών τους κατάλληλους επιστήμονες και φορείς που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην σύνταξη, στην υλοποίηση και την εφαρμογή σχεδίων για το κλίμα και την ενέργεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Εθνικόν Αστεροσκοπείον της Ελλάδος,  τα Πανεπιστήμια και το ΕΜΠ κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.simfonodimarxon.eu/ | https://www.globalcovenantofmayors.org/

Παγκόσμιες δράσεις για το κλίμα 20 – 27 Σεπτεμβρίου 2019 | Fridays for Future
Με την ευκαιρία σας ενημερώνουμε ότι 20 – 27 Σεπτεμβρίου 2019 προγραμματίζονται Παγκόσμιες δράσεις για την προστασία του κλίματος. Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν στο blog http://naturefriends-gr.blogspot.gr


Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece,  ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς  οργάνωσης  Naturefriends  International/NFI  (1895).  https://www.nf-int.org
Από το 2018 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Seattle to Brussels και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα  http://s2bnetwork.org.
Οι ΦτΦ είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο  integrated Civil Society Organizations (iCSO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. http://esango.un.org/civilsociety/login.do
Οι ΦτΦ/NFGR ήταν εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό και συνεργάζονται με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις και Κοινωνικά Δίκτυα για το περιβάλλον, το δίκαιο εμπόριο, τον πολιτισμό κ.ά. 
Οι ΦτΦ είναι καταγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358)