The Pastoral Project - Σαν σήμερα στις 26 Μαρτίου 1827 πέθανε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν | Η σχέση του μεγάλου συνθέτη με τη φύση | Το έτος 2020 είναι αφιερωμένο στο μεγάλο συνθέτη

[Η φωτογραφία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στη Φύση είναι προφανώς προϊόν φωτομοντάζ γιατί η φωτογραφία ανακαλύφτηκε δώδεκα χρόνια μετά το θάνατο του συνθέτη. Ωστόσο, αν και φωτομοντάζ, η φωτογραφία που αναρτούμε μας μεταφέρει στο κλίμα και στη ψυχοσύνθεση του συνθέτη.]

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν - Έτος Μπετόβεν το 2020 | The Pastoral Project - Beethoven loved nature – we love it, too!  [ΕΔΩ]

Σαν σήμερα στις 26 Μαρτίου 1827 πέθανε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν σε ηλικία 56 ετών. Η αυτοψία αποκάλυψε ως αιτία θανάτου κίρρωση του ήπατος που προκλήθηκε από ηπατίτιδα. Γεννήθηκε πριν από 249 χρόνια, στις 16 Δεκεμβρίου του 1770.

Το 2020 ανακηρύχθηκε ως Έτος Μπετόβεν.

Υπήρξε λάτρης της φύσης και πέρναγε αρκετή ώρα της μέρας του σε περιπάτους στην εξοχή.

Για τον Μπετόβεν το φυσικό περιβάλλον αποτελούσε αναψυχή και ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης. Μάλιστα, αυτή η στενή σχέση του συνθέτη με τη φύση ήταν η αφορμή για το Beethoven Pastoral Project που εκπόνησαν από κοινού η Οργανωτική Επιτροπή του έτους Μπετόβεν, η Γραμματεία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το περιβαλλοντικό δίκτυο Earth Day με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος.

Οι διοργανωτές του προγράμματος Beethoven Pastoral Project καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να ανεβάσουν μέχρι τα μέσα Απριλίου στην ιστοσελίδα pastoralproject.org, αφού πρώτα εγγραφούν, ένα “έργο τέχνης” με πηγή έμπνευσης, την “Ποιμενική” του Μπετόβεν, είτε πρόκειται για ερασιτέχνες ή επαγγελματίες καλλιτέχνες, φωτογράφους, γραφίστες, ζωγράφους ή μουσικούς της ροκ, της τζαζ ή της κλασικής μουσικής. 

Η 6η Συμφωνία - Ποιμενική | 6th Symphony 'Pastoral'  [ΕΔΩ] [ΕΔΩ piano]

Σύμφωνα με τους εμπνευστές το σημαντικότερο είναι η κατάθεση απόψεων για τη σχέση ανθρώπου - φύσης και την ανάγκη σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος.

Όλα τα έργα θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα pastoralproject.org μεταξύ της “Ημέρας της Γης” (Earth Day) στις 22 Απριλίου του 2020 και της Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ στις 5 Ιουνίου του 2020. Είτε πρόκειται για φωτογραφίες, είτε για βίντεο, είτε για πίνακες, είτε γραφικά ή μουσικά έργα, σκοπός του πρότζεκτ είναι να σταλεί ένα μήνυμα για την προστασία της φύσης.

[ΠΗΓΕΣ από το διαδίκτυο]

Ένα από τα μεγάλα έργα του Μπετόβεν είναι "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος"  από την οποία εμπνεύστηκε και ο Γιάννης Ρίτσος και έγραψε το ομώνυμο έργο.

Απολαύστε τα δύο έργα πατώντας τους παρακάτω συνδέσμους.

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος"  [ΕΔΩ[ΕΔΩ
Η Σονάτα για Πιάνο No.14 σε Ντο δίεση ελάσσονα "Quasi una fantasia", Op. 27, No. 2 (αγγλικά: Piano Sonata No. 14, γερμανικά: Klaviersonate Nr. 14 op. 27 Nr. 2), περισσότερο γνωστή ως Σονάτα του Σεληνόφωτος, είναι μία σύνθεση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, που ολοκληρώθηκε το 1801 και αφιερώθηκε, το 1802, στη μαθήτρια του Τζουλιέττα Τζικάρντι [ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ]

Γιάννης Ρίτσος "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος" -  Ακούμε τον ίδιο τον ποιητή να διαβάζει ΕΔΩ
το κείμενο   ΕΔΩ
... και με αφορμή τη μουσική και την ποίηση ας ανατρέξουμε στην "Εαρινή Συμφωνία" του Γιάννη Ρίτσου και στο στίχο:
«…/Αγαπούμε τη γη, τους ανθρώπους και τα ζώα/ Τα ερπετά, τον ουρανό και τα έντομα/ Είμαστε, είμαστε κι εμείς όλα μαζί/ Μαζί κι ο ουρανός και η γη»